ALZHEIMERS VALS , 2009

En dokumentärfilm med Bo Lycke och hans fiende Alzheimer. Han bor med sin fru Eva på Brännö, bland vänner och musiker - omgiven av havet. Han har tur och fruktansvärd otur. Åtta år tidigare fick han sin diagnos och när filmen slutar har det gått mer än tio. Berättelser om Alzheimer brukar alltid utgå från människorna runt om den drabbade. Här är det Bo själv som är filmens suveräna skildrare med humor och smärta. Man är inte dum för att man har Alzheimer!

 
Klockan? Nej, det är ingen idé

Finns utgiven på DVD av SVTdokumentär och finns att köpa genom Webbutiken SVT, Demensförbundet m.fl.

 
Läs mer >>
 
 

ÅNGEST OCH TRÄDGÅRDSSKÖTSEL

Ångest och trädgårdsskötsel är en personlig filmessä om vår relation till trädgården. Trädgården är något högst konkret men också en bild av livet och drömmarna. Den är det dubbla som hela tiden sliter åt olika håll; njutning och tvång, trygghet och kommers, växande och tidsbrist, frihet och ägande, längtan och statusjakt. Har det blivit något plågsamt med trädgårdsodlandet, där vi var och en som har råd och möjlighet, skall återskapa ett svunnet paradis och få full kontroll över skönheten? Fastnar vi inte i en häcksax?

Ångest och trädgårdsskötsel

 
 
 

CEAUSESCUS BARN, 2004

I slutet av 1980 – talet, under Ceausescu-diktaturens sista år, smittades tiotusentals barn systematiskt på sjukhus och barnhem genom osteriliserade kanyler och hiv-föreorenade blodtransfusioner, som de fick istället för mat. Färsk mjölk, vitaminer och mat var bristvaror. Blodplasman var okontrollerad och vaccinationsnålar återanvändes på barnen många gånger.
Aids avfärdades som ”en sjukdom begränsad till kapitalistiska länder” och pengar togs från hälsovård och andra sociala program till återbetalning av den stora utlandsskulden.

2003 reste Kent Klich och Brita Landoff till Rumänien för att intervjua hiv-positiva tonåringa.

Ceaucescus barn
Läs mer >> Se trailer >>
 
 
 

NORR OM EDEN, 2001

Det är vi som är barn av nittonhundratalet.
Vi är torparungarna som hängde som klasar i mammas kjolar.
Vi är dom som knasade och njöt fast det var förbjudet.
Vi är dom som fick sex års straffarbete för en abort

Vi fick allt
Vi fick p-piller och pappaledigt,
hög standard och problem med längden,
fri abort och hårdporr på nätet,
ekologisk mat och bröst av silikon,
delad vårdnad och gemensamma bekymmer.

Norr om eden
Läs mer >> Se trailer >>
 
 
 

SKITIGT, UPPKÄFTIG OCH SJÄLVKLART, 2001

ASAB-städerskorna strejkade vilt, sömmerskorna på Algots Nord demonstrerade och Eiser-sömmerskorna i Sollefteå ockuperade sin fabrik. De blev förbannade när tumskruvarna på arbetsmarknaden drogs åt, regionalpolitiken slog slint, bemanningsföretagen gjorde sitt inträde
”Skitigt, uppkäftigt och självklart” är flera filmer i en, fast det hänger ihop.
Det är historien om städerskorna som vägrade att gå på jobbet och sömmerskorna som vägrade att gå hem.

Skitigt uppkäftigt och självklarat
Läs mer >>  
 
 
 
 

MAJN HARTS GEHERT TSUM TATN,
or MY HART BELONGS TO DADDY, 1999


The same old song but nothing is the same anymore. Still a love song but now in Jiddish, with Swedish actress Basia Frydman, some goj musicians and, not far away, her old tatn.

Hajn harts gehert tsum tatn
Se video >>  
 
 
 

FÅNGAD I FLYKTEN, 1998

'Vad kan få en pappa att smörja in sig med olja och tända på och en ung kille att kliva över staketet till det svarta gruvhålet i Dannemora? Vad får oss att tro att människor kan drivas dithän utan att det i slutändan drabbar oss själva? Detta är en film från underjorden - med några svenskar som försöker hjälpa enskilda flyktingar mitt i en absurd vardag. Gudskelov att det finns sådana... som reagerar och gör något! Om de inte orkar mer är det dags att fly härifrån, men vart''

Fångad i flyckten

   
 
 
 

LITE FÖR MITT HJÄRTA OCH LITE FÖR MIN GUD, 1993

Om en arabisk damorkester i Oran. Om de kvinnliga medlemmarnas levnadsvillkor och det andrum som musiken utgör.

Lite för mitt hjärta lite för min gud

Nyutgiven på DVD av Filmcentrum

 
Läs mer >>
 
 
 

BSB-BLAND SVARTSKALLAR & BLEKFISAR, 1989

Dokumentär om Tensta gymnasium - en öppen och kreativ skola där många kulturer blandas - med elever
från världens alla hörn.

Tensta
 
 
 

VAUK OCH FÅGLARNA, 1986

Om glädjen inför skönheten och sorgen inför miljöförstöringen. Det berättas av fåglarna på Helgoland och människorna på den gamla fågelstationen där. De har sedan länge varnat för det som händer idag i Nordsjön och sedan länge har en viktig del av arbetet blivit att gå längs de karga stränderna för att avliva skadade sjöfåglar. Som doktor Vauk säger: "Inget särskilt har hänt, det är bara den normala katastrofen!"

Vauk och fåglarna
Läs mer >>
 
 
 

NÄR GALLER FALLER , 1983

Kort fiktion i verkligheten, inspelad under rivningen av Långholmens fängelse. En fångvaktare låser in sig i det tömda fängelset och spelar på sin fiol, medan väggarna rasar runt om honom.

När galler faller
 
 
 

BARA STÄDERSKOR, 1979

När ASAB-städerskorna i Borlänge gick ut i vild strejk 1974 inledde de den stora städstrejken. Deras krav var upprörande självklara och en yrvaken allmänhet gav dem sitt stöd.
Åren har gått och tystnaden lagt sig.
-Men städerskorna finns kvar. Ines Arnesson och Monica Nordström i Borlänge är två av dem.

Bara städerskor
 
 
Till toppen av sidan >>
 
----- ©. Brita Landoff , all rights reserved ---